söndag 26 september 2010

Rapport från bokmässan

Kl. 9.40 passerade jag av en slump Svenska kyrkans torg och där serverades gratis kaffe! Perfekt. Hann också lyssna på Peter Gärdenfors, som kommenterade sin bok Lusten att förstå. Om ett par veckor har vi på min skola bjudit in just Peter Gärdenfors till vårt pedagogiska café och jag förstår att detta kommer att bli väldigt bra! Han pratade om motivationens betydelse för lärandet och kritiserade utbildningsministern för att fokusera på kunskap i stället för på förståelse. Så klokt så. Bara att instämma.

Första anhalten blev Niklas Rådström som intervjuades av Anneli Dufva, kulturjournalist. Niklas Rådström presenterade till enbörjan sin nya bok Månens anförvant, en bok om librettisten Lorenzo Da Ponte. Denne var samtida med Mozart och hade ett mycket händelserikt liv. Da Ponte föddes som jude, blev katolsk präst, senare 6-barnsfar, amerikansk vinproducent och slutade som Amerikas första professor i italienska språket. Författaren hade länge velat skriva en bok med en annorlunda komposition och så är det i den här boken: Da Pontes liv berättas baklänges, Mozart framlänges. Nog blir man nyfiken på hur detta kan gå till!
Nu handlade samtalet inte bara om den nya boken utan Anneli Dufva styrde skickligt in på frågan om skapandets villkor och om hur kommersialiseringen förändrat bokmarknaden. Fundamentala delar av vårt liv, bland annat kreativa förmågor som att kunna byta perspektiv, att kunna tänka fritt är livsviktigt och svårt att sköta på en marknad, menade Niklas Rådström.

Jag blev väldigt nyfiken på boken och hoppas få tillfälle att läsa den inom kort.
Niklas Rådström signerar.

Nästa seminarium handlade om Muminvärlden, också det tänkvärt och givande. Att Mark Levengood satt i panelen gav extra krydda.

Lunchen på Soup´n and bagel, på lagom promenadavständ från lokalerna, var energigivande. Ett helmysigt litet ställe, tyst och lugnt och med trevlig personal.

Så var det dags för Sydafrikas satirtecknare nummer 1: Zapiro. Att jag hade läst lite om honom i Sydafrika - den oslipade diamanten  gjorde det hela ännu bättre. Jonathan Shapiro var en mycket humoristisk personlighet också in real life och hans satirer riktar sig mot inte bara Sydafrika utan även mot som här Robert Mugabe i Zimbabwe.



Dags för språkvetenskap. Peter Olausson, språkvetare och upphovsman till boken Faktoider berättade om hur svårt det ibland kan vara att utreda ords etymologi. Hur uppkom till exempel ordet ”stjärnstopp”, ett ord barn använde på 80-talet för att beteckna största möjliga mängd? Ord som uppkommit ”från mun mot mun” kan vara svåra att hitta, menade han, eftersom de inte blivit dokumenterade. Ett modernt exempel skulle vara det nya ordet ”kittad” (jag har aldrig hört det). En bil skulle till exempel kunna vara ”kittad” med extraordinär utrustning som lyxiga spoilers, navkapslar osv.

Peter Olaussson gav också exempel på ord som förändrat sin betydelse när det lånats in i svenskan. Barrista betyder i ursprungslandet Italien inte bara ”den som gör kaffe” utan "bartender som också gör kaffe”.

Jag avslutade med intressant diskussion om varför vampyren blivit så populär – mycket inspirerande och matnyttigt! Utgångspunkten var Anna Höglunds doktorsavhandling i ämnet.

I det höga tempo mitt liv befinner sig i just nu hade jag totalt missat bloggcafét Lyran berättar om. Så synd!

Jag ser redan framemot nästa års bokmässa. Måste försöka avsätta två dagar - det finns otroligt mycket att inspireras av.

Inga kommentarer: