måndag 28 december 2009

Nyfiken på Kjell Andersson


Hur kom det sej att du skrev en bok om just shopping i Peking?
I samband med en charterresa till Peking i mars 2008 upptäckte jag att alla mina medresenärer förutom att titta på de obligatoriska sevärdheterna också ville shoppa. Jag lade också märke till att nästan alla, enligt min uppfattning, hade betalat alldeles för mycket för sina varor!

Väl hemkommen började jag därför sammanfatta alla de erfarenheter jag samlat på mig under mer än 20 års affärsverksamhet med Kina och kineser. Jag försökte stoppa in så många raka och handfasta råd som möjligt om just en resa till Peking för den ”typiske resenären”. Har också fått mycket positiv kritik från åtskilliga läsare som tillbringat en eller flera veckor i Kina i sällskap med min bok.

Kultursnobbarna som tror att charterresorna till Peking attraherar en publik som uteslutande fokuserar sej på Kinas historia bör nog vakna upp till verkligheten. Dagens svenske resenär vill även på sin utlandsresa ägna sej åt en av sina favoritsysselsättningar, att shoppa!

Bra som resenär att förbereda sej i god tid, det blir ju nästan som flera resor då. Efter mer än 20 års kontakter med intressanta människor från Kina och efter många års Kinaintresse så var det roligt att kunna förmedla lite tips inom en smal sektor om Kina. Kinas historia, dess kultur och dess konsthantverk har alltid intresserat mej. Har också haft förmånen och glädjen att som mina vänner kunnat räkna bl.a. experten på kinesiskt porslin, ”Ming” Wieslander och andra ikoner inom kinesiskt konsthantverk. Är själv en samlare i smått av kinesiska netsuke.

Har också haft tillfredsställelsen att i mitt arbete träffat många intressanta kineser bosatta i Kina, men även i Europa. Kina, ett framtidsland med en intressant historia.

Har du andra favoritresemål?
Ja, till andra favoritresemål hör Paris och Italien. Första resan till Paris, på 60-talet, med en propellerdriven maskin, start på Bulltofta Flygplats i Malmö. Första flygresan och första besöket i Paris. Paris på 60-talet, en underbar stad, löksoppa i gamla hallarna, mitt i stan, strövtåg på Champs Elysée, en titt på Notre Dame, en kväll på Lido. Har återvänt till Paris otaliga gånger, de första 20-30 resorna som turist och senare i affärssammanhang.

Italien, finns det något intressantare och vackrare land? Vänligare människor? Nej, det tror jag inte. Har haft förmånen att agera som marknadsförare i Skandinavien för La Ducale, från Padova Italien. Detta har inneburit glädjen och tillfredsställelsen att få tillbringa sammanlagt några år i Italien, uppdelat oftast i tre-fyra-veckors perioder. Florens, Padova, Venedig, Siena, Rom, oj, alla dessa underbara städer i Italien. Därtill den underbart vackra landsbygden med sina småbyar. Den Italienska maten, enkla rustika men raffinerade rätter. Alla vänliga människor, ett underbart resmål för oss alla.

Har du skrivit andra böcker?
Nej, jag arbetade som ung som journalist, har skrivit en hel del, men inga böcker tidigare.

Nästa bokprojekt?
Kanske om Italien eller kanske om våra möjligheter att förbättra vår miljö. Vi får väl se….

2 kommentarer:

Jan-Erik Nilsson sa...

Hej, tack för en trevlig blogpost och intressant bok. Emellertid, tänkte jag bara tipsa om att det ser lite knepigt ut att det står " Är själv en samlare i smått av kinesiska netsuke." eftersom netsuke är Japanska.

Bästa hälsningar

agnes i Lund sa...

Jag tänkte detsamma men Kjell har ju skrivit "kinesisk netsuke"!