söndag 28 december 2008

Rotlös

Greppade den mest oansenliga boken i hela bokhandeln för ett par dagar sedan: Rotlös av Tsitsi Dangarembga. En riktig pärla vad innehållet beträffar visade det sig. I motsats till det ovanligt tråkiga och intetsägande omslaget!

Bokens huvudperson, trettonåriga Tambu, växer upp i en liten by i Rhodesia, nuvarande Zimbabwe, på 60-talet. Tambu vill inget hellre än studera och får också möjlighet till det, då hennes storebror plötsligt dör och Tambu är den som står näst i tur. För att kunna gå i missionsskolan, den enda skola som är aktuell, flyttar Tambu in i sin farbrors familj – en familj som står för det moderna västerländska tänkesättet med välutbildade vuxna och hög materiell standard. I familjen finns också jämngamla Nyasha, en begåvad och målmedveten tjej som gärna provocerar sin omgivning i både ord och handling och det är i mötet med henne som Tambu utvecklas.

Som läsare får man fint perspektiv på allt vad kolonialisering innebär – på ont och på gott. Tsitsi Dangarembgas bok bygger delvis på egna erfarenheter och det märks. Hon har sinne för detaljer och det är lätt att leva sig in i berättelsen. Kontrasten mellan livet hemma i byn och livet på missionsskolan är enorm. Från illaluktande latringrop till modernt badrum. Från att se kött som lyx till att ha mat i överflöd. Författaren är också bra på att lyfta fram kvinnornas förtryckta situation samtidigt som hon pekar på möjligheter. En riktig girl-power-bok!
agnes

Inga kommentarer: