söndag 25 september 2011

Highlights från min bokmässa

Under de två dagar jag tillbringade på bokmässan i Göteborg hann jag med ett tio-tal seminarier. Härligt! Härligt! Lyran frågar i sin senaste tematrio vad det är som lockar med bokmässa och för mig är det framför allt seminarierna som lockar, att få nya idéer inplanterade i skallen. Att sedan ha friheten att bara gå omkring och alldeles själv bestämma är ett extra plus.

Speciellt kul och givande var mötet med Nina Hagen. Det hon berättade om sig själv och uppväxten i DDR kompletterade det jag redan visste på ett fint sätt. Dessutom imponerades jag av hennes personlighet, hennes utstrålning och hennes retoriska skicklighet - hon predikade snarare än svarade på intervjuarens frågor. Som avslutning greppade hon gitarren och rev av en låt. Det kommer att bli Nina Hagen på den kommande veckans tysklektioner!


Från Underdog till Outsider med Torbjörn Flygt övertygade mig om att Outsider är en bok jag måste läsa. Att den skildrar livet som student här i Lund i slutet att 80-talet gör det hela extra lockande.

Provläs här.

Av de tyska författarna tänker jag undersöka Peter Stamms Agnes (som Johan - eller var det Jörn? på bokförlaget Thorén & Lindskog trodde skulle passa mina elever) och någon bok av Silke Scheuermann. Också österrikiska Bettina Balàka som framträdde under rubriken Det ondas ansikte väckte mitt intresse. Hon påpekade det absurda i mördandets legitimitet i krig jämfört med i det civila och utgick från den fråga hon ställt till sin morfar som deltagit i andra världskriget: Hast du Menschen ermordet?

Också den roman Azar Mahloujian skrivit, Möter dig i Larnaca, skulle jag vilja läsa. Boken utgår från ett autentiskt fall: Hamid, iransk flykting i Sverige, förhindras träffa sin mor på svensk mark och möter henne därför i stället på Cypern, där iranska agenter mördar honom.

Det var också spännande att höra Peter Englund presentera den utgåva i fyra band av Stagnelius verk som Svenska Akademien tagit initiativ till. Framför allt gillade jag den jämställda samtalstonen han lyckades få till stånd mellan sig själv, Anders Olsson och Paula Henriksson. Bra gjort!

Under rubruiken Mor är rar presenterades tre romaner: Karin Flygares Ingen riktig mamma, Doris Dahlins Till mamma på mors dag och Viktoria Myréns Iris. Den senare utspelar sig delvis Nicaragua, där Viktoria Myrén jobbat som volontär.


Som vanligt missade jag massor och ser redan fram emot bokmässa 2012.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Tyvärr missade jag Nina Hagen...

agnes i Lund sa...

Och jag Hertha Müller bland annat. Ser framemot den dag då jag kan gå ALLA dagar!

Ingrid sa...

Tack för ditt intressanta reportage med många tips. Både Balaka och Stamm står högt på min "författare att läsa lista".

Ingrid sa...

Tack för ditt intressanta reportage- Stamm och Balaka ska jag absolut "forska vidare i". Nina Hagen såg jag en liten snutt av på kulturnyheterna. Färgstark kvinna.

Holly Hock sa...

Nina Hagen hade varit kul att se! Utstrålning verkar hon ha tonvis! Ja, inte är det lätt att hinna med allt man vill. /Therese