tisdag 5 juli 2011

Heras ö

Utsikt över Samos stad
Charterveckan på den grekiska ön Samos blev precis så avstressande som jag väntat mig! Vi bodde på hotell Anthemis och hade turen att få en rymlig lägenhet inklusive stor balkong med fantastisk utsikt mot Egeiska havet och båttrafiken från Samos stad. Bäst trivdes vi faktiskt där och på den lilla stenstranden ett par hundra meter nedanför hotellet. Här badade grekerna själva och den hemtrevliga tavernan bjöd på både kall öl och supergod grekisk sallad till rimlig kostnad. Här hittade vi också, kunde vi snabbt konstatera, den typ av solparasoll som gav bäst skugga: den av halm.
Utsikt från balkongen
Lagom motion fick vi under promenaden till/från Samos stad, 1,5 km från hotellet. Som så många andra grekiska städer har staden byggts på klippor/kullar och ”trappgatorna” var många. Utsikten från dessa dessutom otroligt vacker! I gränderna och längs hamnpromenaden samsades kvällstid greker med företrädesvis holländska turister. De skandinaviska var få.

Precis som andra grekiska öar är ön bebodd sen urminnes tid. Fynd från 700-talet f. Kr (Homeros tid) har hittats vid utgrävningar kring templet, helgat åt gudinnan Hera, Heraion , och finns samlade i det välordnade arkeologiska museet. I den lilla stadsparken strax intill hittade vi jättemysigt café med härlig skugga inklusive internetuppkoppling.

Två dagar tog vi oss med bil till två små sandstränder, Tsamadou på norra sidan och Psili Ammos på den södra. Vi körde också på serpentinvägar genom den så kallade näktergalsskogen upp till den vackra, dock något ”turistiska”, bergsbyn Manolates. Intressant var också heldagsutflykten med färja/buss till Efesos i Turkiet och de fascinerande utgrävningarna där.

Lunch i Manolates

Celsiusbiblioteket i Efesos

Joniskt (tror jag det heter) kapitäl i Efesos

Teatern i Efesos

Den här gången läste jag inget greklandsanknutet - jag har ju redan läst min "favoritgreklandsbok": John Fowles: Illusionisten! I Grekiska övärlden finns det förstås ett par sidor om Samos men bäst nytta hade vi av den guide vi laddat ner på kalimera.nu.

Men läste gjorde jag och det var härligt, härligt:
Nicole Krauss: Kärlekens historia - läsvärd men onödigt tillkrånglad i kompositionen enligt mig.
David Nicholls: En dag - underhållande men osannolik. Roligt grepp att låta läsaren få följa huvudpersonerna under en dag varje år. Tänkvärt hur huvudpersonerna ändrar sin livsstil och sina prioriteringar under de 20 år vi får följa dem.
Margaretha Strömstedt: Natten innan de hängde Ruth Ellis - intressant om livet och kärleken. Mer finns här.

Tack vare att vi fick stanna en extranatt på grund av några måsar som flög in i propellern på flyget som vi skulle åka hem med, hann jag också börja på Karl Ove Knausgård: En kamp och den lovar gott!

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

sån där vill jag ha i min trädgård...

Freedomtravel sa...

Häftigt med den gamla historia som finns i Europa, och inte minst Grekland. Först när jag började resa utanför Europa förstod jag hur speciellt det var!