torsdag 30 juni 2011

En annan resa

Hade jag läst Rom - och floden som delar staden när jag besökte Rom för ett par år sedan hade det blivit en helt annan resa! Naturligtvis ville jag se Michelangelos Pièta, men med den här boken i handen hade jag också letat reda på Stefano Madernos skulptur Santa Cecilia i basilikan med samma namn. Författaren låter en konstvetare beskriva skulpturen av martyren Cecilia på ett så levande och fascinerande sätt att man bums vill se den.

Tre var såren enligt legenden, tre gånger stod hennes huvud emot bödelsyxan och i tre dagar överlevde hon, så att de människor som kom för att besöka henne blev en massa. Tre är det tal som hennes fingrar visar i all evighet, som ett skrik av smärta under dödskampen (s. 142).

Källa: http://www.wga.hu/
Och - visst, jag bodde i stadsdelen Trastevere, men inte visste jag att den här delen av Rom alltid förknippats med utanförskap. Det var här de första kristna gömde sig, det var här 70-talets antigrupper samlades och det är här soppköken idag är flest.

Författaren, Sandra Petrignani, själv bosatt i Rom, utgår från floden Tibern och precis som floden flyter berättelsen om staden fram. I samtal med olika i Rom bosatta personer, oftast promenerandes, förmedlar hon stadens både förgångna och nutida atmosfär - och det utan en enda bild.

Nya förlaget Laurella &Wallin säger sig satsa på reselitteratur som "känns" och det är precis så det är - Sandra Petrignani lyckas verkligen förmedla stadens röst, ja man skulle kunna säga: dess själ.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Hej AgnesiLund. Vill bara rekommendera en underbar liten bok om Rom, som innehåller allt man nånsin behöver veta om Rom, dess olika områdena, byggnaderna och KONSTEN.Den är skriven av Börje Magnusson (som var konsthistoriskt ansvarig på Svenska institutet i Rom i många år). Jag har den hemma och den är en skattkista att ha med sig.
Titeln är "Rom- en konst - och kulturhistorisk vägledning" W&W.
Hälsar Ann Larås Trädgårdsturisten.se

agnes i Lund sa...

Tack för superbra tips! Boken är tyvärr slut på förlaget så jag kan inte ta in den i butiken. Tur att det finns så fantastiska bibliotek!
Och Bokbörsen!

Hermia sa...

Boken du skriver om har jag hemma nu, bra läsning inför resan som väntar hoppas jag! Har du ngt tips på någon lite nyare roman som utspelar sig i nutidens Rom (på svenska)?

agnes i Lund sa...

Hittade den här: Tom Rachman: De imperfekta (Weyler)

En amerikansk miljonär startar efter kriget en engelskspråkig tidning i Rom. Nu, femtio år senare, tycks medarbetarnas personliga draman mycket viktigare än dem som döljs bakom tidningens rubriker. Genom en rad skarpa porträtt av de olika medarbetarna växer berättelsen om en klassisk tidnings uppgång och fall fram. En tidning som visar sig vara en hel värld, där man slåss för sitt liv, där man drabbas av kärlek, där man förråder och förråds, där karriärer börjar och slutar.


Utgiven med stöd från Canada Council for the Arts.

Valdes till en av 2010 års bästa böcker av Amazons personal (plats elva av hundra).

”Enastående, varken mer eller mindre.”
The New York Times

”Lika formuleringsglada som journalister kan vara i jobbet, lika ordlösa står de inför ruinerna av sin egen existens: Tom Rachman berättar i sin debutroman mycket underhållande om de ”imperfekta” på en tidningsredaktion”
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Hermia sa...

De imperkfekta har jag läst - den är riktigt bra! Men Rom var rätt anonym i den. Upptäckte Capellas roman här hos dig efter min kommentar, den ska jag testa!

agnes i Lund sa...

Den har jag inte heller läst.Ska bli kul att se vad du tycker. Trevlig resa!