tisdag 16 november 2010

Bokfrågornas ABC del 22

I Bokfrågornas ABC del 22 hos enligt O har turen kommit till V:

Väder är centralt i vårt avlånga land. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?

Jag måste säga att i Claudie Gallays Brottsjöar, som utspelar sig vid franska Atlantkusten är vädret av avgörande betydelse. En plötslig storm då du befinner dig till havs kan innebära döden. I den här romanen är det inte bara vädret utan en släckt fyr som är upphov till den konflikt romanen bygger på. En härlig roman att sjunka in i nu när höstmörkret sänker sig.

Berätta om en bok som faller inom den ganska spretiga genren världslitteratur! Vad tycker du förresten om att kalla det en genre?

Jag skulle nog definiera världslitteratur som litteratur som läses runt om i världen. Jag tänker på Strindbergs Fröken Julie eller Dostojevskis Brott och straff.

Har du läst någon bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?

Nyss nämnda Brottsjöar platsar även här. Jag tänker också på ön Raga, en av öarna i ögruppen Vanuatu i Stilla havet, som J.M.G. Le Clézio så fint beskriver i boken med samma namn. Också denna bok är en lite pärla som kommit bort i den alltmer kommersialiserade bokfloden.

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?

En fin vänskap växer fram mellan de tvåpojkarna i Håkan Nessers Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Funderar på böcker med kvinnlig vänskap men går just nu bet.

3 kommentarer:

enligt O sa...

Måste säga att jag blir nyfiken på Brottsjöar! Tack för tipset. Fröken Julie är nog min Strindebrgsfavorit, tillsammans med Ett drömspel.

agnes i Lund sa...

Ja, Brottsjöar är riktigt bra tycker jag.

Holly Hock sa...

Hej! Du har fått en välförtjänt utmärkelse av mig. /Therese