måndag 7 juni 2010

Den oslipade diamanten


Först tänkte jag: Vad konstigt! En fackbok i coffee table book-format! I en mindre variant men ändå. Sedan tyckte jag formatet var väldigt trevligt - och läsvänligt. Det är lätt att läsa ett kapitel i taget, ta en paus med boken vackert uppslagen och sen fortsätta. Sydafrika, den oslipade diamanten av Fredrik Sperling är en reportagebok, byggd på de upplevelser författaren skaffade sig som SVT:s Afrikakorrespondent 2003-2009.

Läsaren får en historisk tillbakablick på Sydafrikas kolonisering och apartheidpolitiken fram till de första demokratiska valen 1994. Många gånger får vi informationen genom författarens dialog med sin städerska Gwen, något som gör det hela mera levande och äkta. Tillsammans med Gwen får vi lära känan både kåkstaden Soweto och mera välbärgade kvarter. Även om 2,5 miljoner människor fått ett hus att bo i ökar de ekonomiska klyftorna.

Ett reportage handlar om Zapiro, känd satirtecknare. Denne berättar bland annat om vilsenheten i samband med aparthaidpolitikens försvinnande: Vem skulle man nu rikta sin kritik mot? Fienden var ju borta!

Arbetet mot aids får ett eget kapitel, liksom Krugerparken och den sydafrikanska vinproduktionens historia. Alltsammans skrivet så att man vill läsa och lära mer. Enda irritationen är att det bara i enstaka fall finns bildtexter. Trist!

Bra info om Sydafrika finns i DN:s reseguide Sydafrika.

Inga kommentarer: