söndag 24 januari 2010

Nyfiken på Hasse Nylén

1. Hasse Nylén - vem är du?

Jag är född 1954 och är uppväxt i Sundsvall. Jag flyttade till Göteborg 1976 för studier i oceanografi. Det blev i stället Musikhögskolan i Göteborg 1976 – 1981. Sedan dess är jag lärare i musik och matematik. Sedan femton år tillbaka arbetar jag med musikklasser på högstadiet, för närvarande i Kortedala musikklasser i Göteborg.

2. Du har skrivit en bok om Budapest, Budapest bortom turiststråken. Hur kom det sig att du fastnade för just Budapest?
I maj 1984 satt jag och en kollega i personalrummet och diskuterade vart vi skulle resa den sommaren för att spela gatumusik.
     En kvinna, ungersk hemspråkslärare, hörde samtalet och sa att vi borde åka till Budapest vilket vi gjorde. Vi bodde hos hennes föräldrar och spelade gatumusik på dagarna. (Se en artikel, publicerad i Hugarofan, den ungerska kulturföreningen Körösi Csomas medlemsblad, förra året). Jag blev förälskad i allt i staden, inklusive språket.

 3. Nämn tre saker man absolut inte bör missa om man kommer väljer att åka till Budapest över en helg!
Om man är förstagångsbesökare ger man sig upp till Fiskarbastionen (Halászbástya) och ser ut över staden.      
      Därefter tar man sig ner till Moszkva tér och kliver på spårvagn 4 eller 6 och åker med hela vägen runt i halvcirkeln, den yttre ringen, ända ned till bron Petőfi híd. Där går man av innan bron och tar spårvagn 2 norrut längs Donau upp till ändhållplatsen vid bron Margit híd.
     Därefter tillbaks över Margit híd, gå av på första hållplatsen på budasidan och gå upp ett par kvarter till Lukács Gyógyfürdő och sänk kroppen i de svaveldoftande bassängerna med varmt vatten.

4. Din favoritrestaurang? Bästa ölet - var hittar man det?
Kiskakkuk Étterem på Poszonyi út 10. Alldeles i närheten av Margit híds brofäste på pestsidan. Överjordisk mat, intellektuell inredning, bra priser, centralt belägen på en mycket fin restauranggata, för övrigt den gata på vilken nästan alla hus tillhörde Raoul Wallenbergs så kallade ”skyddade hus” 1944.
     Ölet är av vanlig ljus lagertyp, pilsner, och är inget särskilt att yvas över för en ölälskare. Dock finns det en restaurang med det icke ungerska namnet Kaltenberg Étterem på Kinizsi utca 30 i IX:e distriktet, alldeles nära metróhållplatsen Ferenc körut, där de serverar hembryggt öl av mycket god kvalitet. Om man säger till kan man till och med få det ofiltrerat och då är det så bra en lager kan bli.

5. Har du nya bokprojekt på gång?
Till våren kommer den tredje upplagan av Budapest bortom turiststråken ut. Den här gången kommer fokus, förutom mat, Raoul Wallenberg och 1956-upproret, att ligga på de olika stadsdelarna, kerület, som det finns 23 av och som sinsemellan är väldigt olika. Promenader och åkturer i samtliga, även som ljudfiler att ladda ned från hemsidan, kommer att finnas beskrivna i boken.



Bildkälla: @Hasse Nylén: Tanterna tar en morgonpilsner i saluhallen

Inga kommentarer: