söndag 10 januari 2010

Kärlek och resa


Kärlekspar på resa heter den här boken och jag tänker på vilket bra test på kärleken en resa är. Bokens exempel har alla mer eller mindre lyckats förbli kärlekspar även efter resandet. Det par som nog lyckades sämst var kejsarinnan Elisabeth, Sissi kallad, och kejsar Franz Josef .

Här berättas om den resa kejsarparet gjorde som unga och nyförälskade 1856. ”Senare, när hennes kärlek till maken dött, drog hon sig alltmer undan offentligheten och flydde in i verkliga och inbillade sjukdomar”, skriver författaren Iris Schürmann-Mock. Resandet på egen hand blev för Sissi en form av flykt, ett sätt att komma undan svärmodern och det strängt reglerade hovlivet.

I bokens senare del kan vi sedan resa i Sissis och kejsarens fotspår, få tips på till exempel Pension Kaiser von Österreich, där kejsarparet övernattade den 8 september 1856 eller exempel på restauranger i ”kejserlig stil”. Boken fungerar alltså också som en slags reseguide.

Förutom Sissi och kejsar Franz Josef får vi följa bland annat paret Ingrid Bergman och Roberto Rossellini vid Amalfikusten, drottning Victoria och Albert i de skotska högländerna (jag blir sugen på at vandra där) och George Sand och på Mallorca. Sammanlagt 14 par/resmål beskrivs.

Bildmaterialet är fint men jag undrar så vad som stått bakom förlagets val av bokens format. Sidorna känns för smala och höga. Det kan ju inte bli dyrare att göra boken lite bredare och lägre – själva satsytan skulle ju bli densamma! Ja, ja – man vänjer sig snabbt märker jag.

En honneur till författaren, Iris Schürmann-Mock. Hon verkar ytterst påläst och har enligt förordet hämtat mycket av sin information från originaldokument som resedagböcker, kassaböcker, hovprotokoll och kommentarer i biografier. Borde ha varit spännande läsning!

En riktigt välgjord och lite påkostad bok tycker jag det här är. En bok at bläddra lite i, läsa ett kapitel här och där när andan faller på, vardagen känns tung och reslusten sätter in. Gav min svägerska den i julklapp och det ska bli spännande att höra vad hon tycker.

Inga kommentarer: