fredag 8 maj 2009

Intryck från Berlin

De tre dagarna i Berlin tillsammans med tjugofem 19-åringar och två kollegor blev som vanligt intensiva, men roliga!

Highlights jag gärna minns:

1. Elevernas guidande första eftermiddagen: från Alexanderplatz till Ku´damm. Är man 19 år och har läst tyska sedan sexan blir det riktigt proffsigt och roligt för alla att lyssna.

2. Det lilla slink-in-besöket i "Die Puderdose", den moderna kyrkan som ligger strax intill Gedächtniskirche. Stillheten och det blåaktiga ljuset där inne blir en sådan fin kontrast till vimlet och bruset utanför. Några ord på vägen fick vi också, eftersom en 10-minutersgudstjänst just startade. Tala om målgruppsanpassning!

3. Das Holocaust-Denkmal strax söder om Brandenburger Tor var nytt för mig. Väldigt genomtänkt och pedagogiskt utformat både ute och inne. Med lite finputsning från oss lärares sida kan ett besök där bli riktigt givande. Dessutom gratis och därför väldigt gynnsamt för en alltmer nerbantad skolbudget.

4. Rundvandringen med proffsguiden Sebastian i riksdagshuset kändes perfekt. Tydlig tyska och fokus på det väsentliga gjorde att han vann elevernas hjärtan.

5. Restaurang Oxymoron inne på Hakescher Höfe precis bredvid Chamäleon Theater, där vi lärare brukar inmundiga ett glas rött framemot kvällskvisten, är ett väldigt ombonat och avslappnat ställe med sköna soffor och trevlig personal.

6. Och så filmatiseringen av Bernhard Schlinks Der Vorleser förstås, The Reader. Kate Winslet i rollen som Hanna tillförde med sitt kroppsspråk och sitt uttryckssätt en dimension till tycker jag. I boken ser man henne, som jag minns det, bara genom "pojkens" ögon.

Att se filmen i Berlin betydde att de engelska skådespelarnas röster var utbytta, medan David Kross och Bruno Ganz tycktes ha dubbat sig själva, vilket gjorde en nyfiken på filmens originalversion. David Kross som också innehar huvudrollen i nya fantasyfilmen Krabat var fantastisk liksom Bruno Ganz i rollen som den vise mentorn.

Bildkälla.

2 kommentarer:

(b)loggboken sa...

Vad kul! Jag ska till Berlin i augusti och ska spara din lista som inspiration när jag planerar minda dagar där.

agnes i Lund sa...

Missa inte heller Literaturhaus på Fasanenstraβe 23, en grön oas nära Ku´damm. Är det fint väder är det perfekt att fika/luncha där i trädgården. Strax i närheten ligger Käthe Kollwitz-museet-mycket sevärt!

Streifferts TOPP 10-guide + vikbar karta funkade bra tyckte jag.