söndag 17 maj 2009

Boken om Gustavia - framtidens bok?

Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan, såg i sin föreläsning på Världsbokdagen den 23 april i år (Kulturen, Lund) pessimistiskt på bokens framtid. Enligt honom är det på läsplatta huvuddelen av vår läsning kommer att ske. Ett undantag är välgjorda ”bilderböcker” som mer kommer att fungera som inredningsobjekt. Detta har också diskuterats på Bokhora.se.

I handen håller jag just nu en sådan välgjord och påkostad "bilderbok": Gustavia, Saint Barthélemy. Det är Jenny Stening, arkitekt, som givit ut boken på eget förlag. Författaren har under en följd av år studerat arkitekturen på ön St. Barthélemy i Västindien, en ö som under åren 1784–1878 var svensk! Det var Gustav III som förhandlade till sig den här ön i utbyte mot att fransmännen fick frihamnsrättigheter i Göteborg.

I boken gör Jenny Stening med hjälp av 20 byggnader en arkitekturhistorisk promenad genom huvudstaden Gustavia. Texten är lättillgänglig och dessutom översatt till franska och engelska. Förutom fotona finns akvareller gjorda av personer bosatta på ön under den svenska tiden. Kul är också de inlagda citaten ur skrivna källor. År 1819 drabbades till exempel ön av en orkan. Prästen Fredrik Adolf Lönner skriver då:

Porten flög ut och taket revs upp och avträdet flyttades en bit bort av vinden
och förstördes.
En vacker, lättläst och informerande fotobok för den som ska åt Västindien-hållet eller bara vill vidga sina vyer från läsfåtöljen!

Nej, sådana här böcker vill vi absolut inte ha på läsplatta.

Bildkälla.

Inga kommentarer: