söndag 22 februari 2009

Oscar Waos korta förunderliga liv

Romanen Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Díaz skiljer sig från gängse romaner genom sina ibland halvsideslånga noter, där författaren inte bara kommenterar själva skeendet utan också ger utlopp för sitt hat mot den diktator som härjade i Dominikanska Republiken från 1930 till 1960, Rafael Trujillo. I början stördes jag av noterna men efter ett tag kom jag på att det går lika bra att läsa dem i efterhand!

Hur som helst är det här en tragikomisk skröna med härligt språk och ett sjudundrande (vilket ord!) tempo. Vi får följa både Oscars, hans syster Lolas och hans mamma Belis liv, men det är Oscar som står i centrum. Oscar, som inte alltid har gudarna med sig - i den här kulturen talas det om fukún som förföljer honom och om bristen på zafa (det goda) - och som mest av allt vill ha ett förhållande med en tjej/kvinna.

Det löstagbara omslaget (Sara R. Acedo) inbjuder till "fingrande": det är gjort av vanligt brunt omslagspapper och har well-papp-liknande struktur. Titeltextens "splash"-aktiga layout speglar väldigt fint bokens dramatiska innehåll.

Detta är verkligen en bok värd att läsa, speciellt om man vill förflytta sig till Västindien - det må vara i verkligheten eller bara från fåtöljen!

Den som, liksom jag, bara hade/har en svag aning om var Dominikanska Republiken ligger får lite info från NE:
"Hispanio´la, ö i Stora Antillerna, Västindien, belägen öster om Cuba; 77 900 km2, 15,2 miljoner invånare. Ön är uppdelad på två stater: Dominikanska republiken, som omfattar de östliga två tredjedelarna av ön, samt Haiti i väster."
2009-02-22 Nationalencyklopedin • Kortversion, http://www.ne.se/artikel/1013631

2 kommentarer:

Pelle sa...

Bockfesten (Vargas Llosa) är en annan rafflande och otäck historia om Trujillo. Det verkar inte ha varit en bra kille det där...

agnes i Lund sa...

Tyvärr verkar Bockfesten vara slut på förlaget så jag kan inte ta in den i bokhandeln. Tur att det finns bibliotek. . .