fredag 14 november 2008

Till Goadeloupe!


Huvudpersonen i Färden genom mangroven, Francis Sancher, påminner om Carlsson i Hemsöborna. Som en främmande fågel är han en dag plötsligt bara där. På ön Goadeloupe i Västindien. Öborna förstår sig inte på honom. Vad sysslar han med egentligen? Inte kroppsarbete i alla fall. Han sitter vid sin skrivmaskin hela dagarna och kallar sig författare. Med sitt lockiga gråsprängda hår och sina breda axlar väcker han kvinnornas nyfikenhet. Varför är han så tvär och vad är orsaken till hans stora ångest, en ångest som gör att nätterna inte lämnar honom någon ro?

Genom de ständigt romdrickande öbornas berättelser klarnar bilden av Francis så småningom något, men tydligast är den effekt han får på öborna. Samtliga påverkas på något sätt till att förändra sina liv.

Maryse Condé skriver medryckande och ger en mustig bild av människorna och livet på den västindiska ön Goadeloupe. Ön är fortfarande ett franskt departement och alla de problem som kolonialisation innebär kommer fint fram i boken. Riktigt bra reselitteratur! Tydligaste kartan hittade jag här.

1 kommentar:

Pumita sa...

Älskade den här boken! Kan tänka mig att åka iväg direkt. ;) Nja, fast egentligen tror jag inte att jag kan komma lika nära människorna och kulturen gm att besöka ön. Att läsa boken ger nog mer men visst vore det häftigt...