fredag 21 november 2008

Pinfärskt om London


Håller i min hand en alldeles ny guidebok om London, utgiven av det relativt nystartade förlaget Five Star Guides. Förutom det gängse innehållet i en guidebok - tips om sevärdheter, mat, hotell, nöjen och shopping - skiljer sig den här boken på ett par punkter. Den innehåller tre otroligt minutiöst beskrivna sightseeingturer till fots. Under station 5 på tur 1 låter det t.ex. så här: "Vi står nu mitt framför Westminister Abbey och klockan är cirka 10.45." Inga långa toapauser här inte för då spräcks schemat. Imponerande väl genomarbetat tycks det i alla fall. Man blir riktigt sugen på att pröva om det funkar.

Förutom detta hittar man ett kul kapitel om filminspelningsplatser. Kan man sin Harry Potter eller Bridget Jones kan uppsökandet av dessa platser vara ett bra sätt att semestra på.

Avsnittet om rabatter gör mig däremot besviken. Just rabattmöjligheten är ett av försäljningsargumenten - boken har underrubriken "Guideboken med rabatter" - och då räcker det inte med sju ställen att få rabatt på! Rabatterna får man "Genom uppvisning av denna guidebok i kassan." Duger inte heller. Uppvisande borde det väl heta. Förlaget betonar nämligen att det inte rör sig om översatta texter utan direkt skrivna på svenska. Kan det vara sant? "Vill ni slappna av för en eftermiddag?" låter i mina öron väldigt anglicistiskt.

Sammantaget får ändå den här boken ett högt betyg. Den är så liten att den får plats i fickan (nimm på skånska), men ändå mycket innehållsrik, innehåller bra skrivna, informationsrika texter, har gott om små kartor och - inte att förglömma - en tilltalande layout.

På bokförlagskursen jag gick häromåret fick jag lära mig att den perfekta boken ska klara att ligga fint uppslagen på bordet - den ska "falla ut" snyggt - men det testet klarar inte den här boken. De flesta tankstreck är dock på rätt plats.

Förrresten: Hur får man till riktiga tankstreck i bloggerspots editor? Någon som kan tipsa?

agnes

1 kommentar:

Charlotta sa...

Har du testat Andrew Duncans böcker om promenader i London? Riktigt bra om än med lite vaga kartor.