fredag 1 januari 2016

Florens i november

Förra årets mest minnesvärda reseupplevelse var de två veckor vi tillbringade i Florens. Att kunna stanna så länge under icke-turisttid kändes riktigt lyxigt. Vi hyrde lägenhet via airbnb.se och sparade pengar genom att varannan dag fixa middag hemma. Frukost och lunch åt vi alltid i lägenheten.

Redan första dagen fick vi eminent 3-timmars guidning av Agneta Helldal (present till min man). Detta var absolut värt pengarna. Vi fick fin överblick direkt och massor av intressant information. Vi hade också skaffat oss bakgrundsinformation om Medici-familjen – som präglat så mycket av Florens byggnader och kultur – genom Ulla Ramklints bok Familjen Medici. Det vackra folket i Medici. En annan givande bok var romanen Sandro av Leif Eriksson. Här beskrivs konstnären bakom bland annat konstverken Våren och Venus födelse (Sandro Botticelli ) på ett inkännande sätt.


Eftersom Florens är en fantastiskt vacker stad tillbringade vi mycket tid med att bara strosa omkring – och sitta på caféer. Vi besökte naturligtvis också många av reseguidens tips på sevärdheter. Höjdpunkten var nog att gå upp mellan "skalen" i domkyrkans kupol. Att ta sig upp för de ca 400 trappstegen lönade sig absolut. Utsikten var fantastisk och själva konstruktionen imponerande. Av en slump hade vi sprungit på en artikel i National Geographic om denna. Halvvägs upp kunde vi titta på kupolens insida med de här målningarna och vi undrar hur de kom dit:Ja, och så besöket i Uffizierna förstås:Insidertips på restauranger hade vi fått av en översättarkollega till mig. Bäst gillade vi nog den här:

Väldigt fina tips fanns också i Florenskapitlet i Eskil Fagerströms bok Mitt Toscana och Umbrien. Bland annat nappade vi på tipset att via ganska mycket kringelikrkar leta upp Stadsbibliotekets café med billigt fika och finfin utsikt mot Il Duomo.2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Säkert fantastiskt.

agnes i Lund sa...

Ja, det var det verkligen - trots min elakartade förkylning.