lördag 10 augusti 2013

Berlin heute

Genom stipendium från Goetheinstitutet fick jag en veckas uppdatering i Berlin. Berlin heute hette seminariet jag tillsammans med 24 andra tysklärare från hela världen deltog i. Eftersom jag kommer att göra en studieresa till Berlin med min steg 5-grupp i vår var det precis vad som behövdes. Jag fick fördjupade insikter i de problem Berlin brottas med: här pratas det i skolorna 186 olika språk, 40 % i delar av stadsdelen Kreuzberg har inget avgångsbetyg från den obligatoriska skolan, företagen flyttar från Berlin till de västra delarna av Tyskland. Staden fick tidigare en så kallad "Zitterprämie" (zittern=darra), som kompensation för att man levde så nära der "farliga" östblocket men nu är det slut med det och Berlin är fattigt menade man.

Lyckligtvis finns det hopp. Vi fick komma i kontakt med många av de projekt som drivs för att till exempel underlätta integrationen, bland annat träffade vi tre "Kiezmütter", vars uppgift var att vara kontaktpersoner för de familjer som inte var så hemmastadda med tyska språket. Det gällde framför allt att se till att barnen skickades till dagis (Kita) relativt tidigt så att de klarade språket vid skolstarten.

Ett annat kreativt projekt är projekt "Bücherbox", dvs till bibliotek omgjorda telefonkiosker. Riktigt snyggt!
Så besökte jag naturligtvis än en gång Käthe Kollwitz-museet och  - på grund av värmen - blev det också en del besök i Literaturhaus´ fina trädgårdscafé. 

En sak jag länge velat göra gjorde jag: hyrde cykel och deltog bland annat i en guidad cykeltur med Berlin-on-bike. Proffsig personal och oerhört givande tur via Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Kreuzberg, Tempelhof, Anhalter Bahnhof, Potsdamer Platz (ja, vi cyklade tvärs över), riksdagshuser och tillbaka till Kulturbrauerei.http://kulturbrauerei.de/de

Käthe Kollwitz-Park i Prenzlauer Berg

Ungdomsromanen Tschick, som turligt nog utspelar sig just i trakten kring Berlin, hann jag nästan läsa ut. Den här romanen tror jag fungerar fint från steg 4 i tyska.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Det var för några år sedan jag var i Berlin med dottern, en fin stad, men man ska inte gå mot rött ljus...

Ingrid sa...

Berlin on bike låter oerhört spännande. Vilket fint sätt att se staden på. Jag gillar också telefonkioskerna med låneböcker. Väldigt påhittigt.

agnes i Lund sa...

Ja, Ingrid, det känns som om staden lever upp till sitt rykte om att vara kreativ.