måndag 6 juni 2011

Språkläger i Rakari

Har just kommit hem efter fyra dagars intensivt umgänge med tysklärare och tyskstuderande från Baltikum - och Sverige. Jag hade nämligen fem fantastiska ungdomar med mig härifrån. Vi bodde på fin anläggning 8 mil utanför Riga med 300 m till havet. Det hela gick ut på att eleverna skulle få träna inför den muntliga delen av DSD-provet, ett prov som består av fyra delar och som berättigar till studier vid tyska universitet. Allt var ypperligt organiserat med både hårt arbete och rolig fritid. Eftersom det här testet ska genomföras på min skola till hösten blev det fin fortbildning för min del. Det faktum att jag delade rum med en litauisk kvinna gjorde att jag fick ta del av en hel del 1900-tals historia "live". Oerhört intressant och tankeväckande. Under våra samtal drog jag ofta paralleller till Sofis Oksanens roman Utrensning. Även om denna speglar estniska öden överväger likheterna.Till alla som ännu inte läst den: Gör det!

Fick bara några timmar i Riga före hemresan men staden gav mersmak. Har också under vistelsen haft god nytta av Pär Lindströms bok Lär känna Letland.


Sverigeporten i Riga.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilken intressant och givande resa- och jag hoppas att du får möjlighet att se mera av Riga (en stad som lockar även mig!).

agnes i Lund sa...

Ja, Riga - och hela Baltikum skulle jag gärna vilja se mer av. Vad jag hanna se av Riga tycktes mig mer som Potemkin-kulisser, väldigt turistiskt med mest svenskar och tyskar.