tisdag 4 januari 2011

Auf Deutsch

Tannöd är Andrea Maria Schenkels debutroman (2006). Boken karakteriseras som thriller men skiljer sig i upplägget från traditionella sådana. Här förekommer ingen kriminalare på jakt efter en mördare. I stället låter författaren de olika byinvånarna spegla det hemska - på en gård i en avlägset belägen liten by i Bayern hittas en dag samtliga  familjemedlemmar mördade - och det på ett väldigt bestialiskt sätt.

Det är just detta upplägg jag gillar. Andrea Maria Schenkel lyckas med väldigt små medel fånga bymentaliteten vid den här tiden (det rör sig om 50-talet) med de olika personernas inställning till de mördade, detta utan att ta till stora åthävor i form av dialktala uttryck - det är hela tiden lätt att förstå tyskan. Vill man läsa på tyska är detta en bok att rysande njuta av. Föredra man svenska har boken översatts av Ersatz förlag med titeln Mordbyn. Boken har också filmatiserats.

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

SV: Det är häftigt med live jazz! Jag är inte säker på om Fat Mo´s är det bästa stället egentligen. Vi läste att det alltid brukar vara fullt med folk där, men det var bara knappt halvfullt, så kanske stället har sett sina bästa dagar. I början kändes det som ett ganska sunkigt ställe, men senare kom en musikintresserad och blandad publik, dock inte fullt som sagt. Musiken och artisterna var dock super! En perfekt start på kvällen. Men som sagt, det är möjligt att nån annan klubb drar mer folk nu, och det bidrar ju till stämningen