onsdag 18 augusti 2010

Karen Blixen-museet

Karen Blixen-ros från http://www.odla.nu/

Fortbildningsturen igår gick till Karen Blixen-museet i Rungstedlund, beläget vid kusten mellan Köpenhamn och Helsingör och ett fantastiskt fint utflykts- och fortbildningsmål med bra guide, café och härlig park att ströva omkring i. Ett intressant kvinnoöde tillika.

Efter pappans självmord då Karen var i 10-års åldern, växte Karen upp tillsammans med mamma, syster och ett antal andra kvinnliga släktingar. Inte undra på att hon ville bort. Tillsammans med sin förste man, baron Bror von Blixen-Finecke, levde hon sedan i många år (1914-1931) på sin afrikanska farm. Äktenskapet fungerade dock bara till år 1925 - det var ju egentligen Brors bror hon från början varit obesvarat förälskad i. Ett annat skäl till skilsmässan var det faktum att farmen gick dåligt och att Karens mor inte ville sponsra med mer pengar utan gav Brors bristande ekonomiska sinne skulden och krävde att Karen skulle ge upp äktenskapet. Den senare relationen med Denys Finch Hatton känner vi alla till från filmen Mitt afrika med Meryl Streep och Robert Redford.

På museet finns flera filminspelningar med Karen Blixen och man slogs av hur stark hon verkade vara, trots att hon i slutet av sitt liv ser så väldigt skör ut. Hon drabbades tidigt av syfilis och kurerades med läkemedel innehållande kvicksilver och arsenik och jag har intrycket att dessa mediciner förstörde hennes hälsa. Det som frapperade i inspelningarna var också hennes fantastiska röst och hur väl hon behärskade konsten att berätta (helt utan manus).

Karen Blixens intresse för blomsterarrangemang lever kvar på museet. Arrangemangen finns avfotograferade och man försöker nu efterlikna Karens så långt det är möjligt.

Eftersom Karen Blixen var medlem av Danska Akademin har akademin fortfarande sina möten vid samma bord i samma rum som på Karen Blixens tid.

Ett res- och utflyktsmål att rekommendera.

3 kommentarer:

enligt O sa...

Jag har varit i Karen, utanför Nairobi på hennes farm. Mäktig upplevelse helt klart! Började läsa Den afrikanska farmen då, men jag tror inte att den blev utläst.

agnes i Lund sa...

Häftigt! Enligt guiden var inte betingelserna för kaffeodling de bästa -det gick ju inte heller speciellt bra. Karen lär också ha målat av en av sina anställda under pistolhot. Att bli avmålad innebar nämligen att sälja sin själ om jag förstod rätt. Riktigt skicklig konstnär tyckte jag hon var i alla fall. Själv slutade hon med målandet, eftersom hon ansåg att hon inte kunde bli "bäst". Också en inställning. . .

Hanneles bok-paradis sa...

dit vill jag åka, jag köpte Karen Blixen-ros i höstas, men den dog denna snöiga vinter..