tisdag 21 juli 2009

På shoppingtur i Peking

De senaste två timmarna har jag varit på shoppingtur i Peking tillsamman med Kjell Andersson. Ja, det känns verkligen så! Nya progressiva glasögon med titanbågar för ett par hundralappar, joggingskor att springa Lundaloppet i för en femtiolapp och handväskor till mig och mina systrar för 150 kr. Exemplen kommer från boken Shopping i Peking, en guldgruva för den shoppingsugne Kinaresenären.

Författaren, Kjell Andersson, delar generöst och på ett direkt och personligt sätt med sig av sina erfarenheter av shopping i Kina. Vi får veta vad vi kan handla billigt, var och hur. Konsten att pruta verkar vara A och O. Att det kan löna sig att besöka butiker högre upp i varuhuset, eftersom dessa förmodligen har lägre hyra och därmed kan ha lägre priser, är exempel på info man inte hittar i vilken guidebok som helst. Likaså kan det enligt författaren löna sig söka sig till källarplanen där grossisterna håller till.

Boken är dessutom fullspäckad med annat ”bra-att-veta” inför en Kinaresa som hur man planerar inför resan, hur man bör packa, hur man klär sig och beter sig i kinesers sällskap, hur ”taxikulturen” fungerar och mycket, mycket mer. Boken avslutas med adresser till personligt valda restauranger, ibland med angiven kontaktperson. Fina färgbilder ger stämning och reslust.

En sak saknar jag: en liten parlör. Nu fick jag bara lära mig ”Ni Hao”=god dag och det passar kanske inte alltid.

Bilden visar bokens omslag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Resa till Peking? Visst kan du köpa hela paketet från resebyrån men något skall du väl göra själv! Det är då som Kjell Anderssons lilla bok kommer väl till pass, enkel att läsa och att ta sig fram med. Jag hade själv minst 5 olika handböcker till Peking, stora och små, tunga och med text som var så liten att jag hade behövt förstoringsglas för att kunna läsa den. De innehöll så mycket information som jag aldrig använde. När jag fann Kjell Anderssons bok om Peking kände jag bara varför inte förr. En lättläst bok som förklarar allt det som en svensk resenär behöver och vill veta när man väl är på plats i Peking. Den går lätt ner i handväskan, texten är i lagom storlek och lätt att förstå. Allt förklaras så att man hittar lätt, shopping, kultur och mat. Den är precis vad man behöver och inte mer. Jag skall i varje fall sluta släpa på tungt extra bagage nu när jag har funnit det perekta måttet. Jag råder alla blivande Peking resenärer att köpa Kjell Anderssons bok, ni kommer att bli nöjda. Elisabeth Berggreen

agnes i Lund sa...

Så roligt med ett utlåtande från någon som testat boken i verkligheten!