lördag 20 juni 2009

Paris – aller et retour

Olyckskorparna hade rätt – det ÄR dyrt i Paris. Genom att bo på tvåstjärnigt hotell, ibland picknicka på lunchen och välja midddagsrestaurang med omsorg blev slutsumman ändå dräglig. Hotellet, Les Regent Montmartre, hittade vi på Svenska kyrkans hemsida. Att kunna bo i Montmartre, precis vid foten av Sacré Coeur, kändes som värsta lyxen. Att sedan heltäckningsmattan hade sett bättre dagar gjorde inte så mycket. Badrummet var fräscht, handdukarna byttes stup i kvarten och - viktigast av allt kanske - rejäl frukost serverades i fräscha lokaler. Dessutom var personalen oerhört vänlig och proffsig.

Hemtrevligt och väldigt franskt var det till exempel på restaurang Au Virage Lepic (61 Rue de Lepic). Vällagad god mat, Rumpsteak och Crème de caramel, gott vin och trevligt bemötande till hyfsat pris. När Stig Claesson gick runt här på 50-talet tyckte att han att Rue de Lepic var "Paris tristaste och folktommaste gata" (Efter oss syndafloden). Idag, 50 år senare, är det en lugn, trivsam gata kantad av små restauranger.

En av resans höjdpunkter var att titta på alla målningarna på Musée d´Orsay. Visst kändes det kul att se van Gogh, Manet, Degas, Renoir etc. i original. Själva lokalen, en före detta järnvägsstation, var smakfullt ombyggd för att passa sitt nya ändamål. En fin upplevelse var också besöket i Monets trädgård i Giverny, 7 mil utanför Paris. Konstigt nog såg den ut precis som i Linnea i målarens trädgård! Näckrosmålningarna i L´Orangerie blev ett fint komplement.
Tavlan på bilden är: Degas: Dans un café or L'Absinthe

Inga kommentarer: