onsdag 15 april 2009

Isoliert

Ungdomsromanen Isoliert vill enligt förlagspresentationen i Big Brother och andra dokusåpors efterföljd diskutera den moderna människans verklighetsuppfattning. Tyvärr har författaren, Bettina Obrecht, inte riktigt lyckats.

Det börjar med att en grupp människor, nyss hemkomna från en avlägset belägen semesterort, på flygplatsen får veta att de befaras vara smittade av ett dödligt virus och därför måste isoleras i sina hem i 40 dagar. Kameror installeras och den övriga så kallade friska befolkningen får i uppgift att hålla de isolerade under uppsikt - allt för att förhindra att viruset sprids. Romanens huvudperson, den 15-åriga Rosalia, blir sedan vittne till hur olika människor i hennes omgivning reagerar. Mormor placerar sig i sin tv-fåtölj och blir "ett" med livet på skärmen. En av de isolerade tonårspojkarna tar chansen att spela upp hela sitt register för att bli idol. Rosalia själv sysselsätter sig med att samla in alla undulater som folk plötsligt släpper ut i tron att de är smittobärare.

Vill man läsa en bok med modernt tyskt språkbruk kan man ha glädje av den här. Intrigen är det däremot sämre beställt med. Det blir liksom inget av alla trådar författaren lägger ut.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kikade in, säger hej och önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Passar också på att önska dig välkommen till mitt kryp-in:
http://www.metrobloggen.se/offer

Där skriver jag för att överleva vardagen, för att finna vägen tillbaka till ett lyckligt liv efter våldtäkten.

Finns intresset går det att, via bloglovin, prenumerera på min blogg - vilket verkligen uppskattas!