söndag 1 februari 2009

Auf Deutsch

Har nu försökt bota influensa med Die Entdeckung der Currywurst av Uwe Timm, den andra boken kvinnan i den wienska bokhandeln rekommenderade mig. Boken kom ut för några år sedan och har nu filmats. Orkar man med mer "Nachkriegsliteratur" är detta en finstämd och lättläst berättelse.

"Ich" söker upp Frau Becker på ålderdomshemmet för att ta reda på hur hon fick idén att sälja currykorv - han hade som barn och tonåring hängt en del vid hennes Imbissstube och njutit av just denna korv. Under veckan – ja, Frau Becker berättar hela sitt livs historia innan hon kommer till korven – får "jaget" en vacker kärlekshistoria berättad för sig. Det hela påminner inte så lite om Bernhard Schlinks Der Vorleser: äldre kvinna+yngre man+krig+fin stil och komposition. Klart läsvärt!

4 kommentarer:

Marianne sa...

Instämmer, jag gillade den också (bloggade om den i september).

Om man skulle ta och kolla om filmen kommer på dvd snart?

Anonym sa...

Kollade runt lite men hittade den inte. Läste ditt inlägg - ja, den är verkligen fint komponerad med stickning och allt!

Bokmoster sa...

Låter intressant! (Fick först för mig att det handlade om författaren till prisade Der Turm - men han hette ju U Tellkamp.) Kollade just och boken ska finnas på ett bibliotek i närheten av mig, bra!

Anonym sa...

Tyvärr är inte filmen lika bra som boken, den fina ramhandlingen saknas helt (ingen stickningen, inget tårtätande).
Currywursten är faktiskt skriven före Schlinks Der Vorleser!
Jörn (från TL)