fredag 30 januari 2009

Café Musa


Det var det fina omslaget som drog blickarna till sig på biblioteket häromdagen och nu finns reportageboken Café Musa i butiken. Passar så fint ihop med Alaa al-Aswany: Yacoubians hus som jag skrev om för ett tag sedan.

Boken innehåller ett 50-tal små kapitel – man skulle kunna kalla dem impressioner kanske – från olika resor författarna, Thomas Andersson och Stefan Foconi, gjort i Egypten. Författarna cyklar(!) bland annat omkring i Siwaoasen långt ute i Saharas öken, flanerar i Alexandria och Kairo, besöker de klassiska turistmålen Luxor, Cheops, Memnosstoderna, Assuan och Röda havet. Personliga reflexioner från livet som turist blandas med intressanta kulturhistoriska påpekanden om allt från Alexander den Stores härjande i Libyska öknen via Suezkanalens byggande till nuvarande president Mubaruks diktaturliknande regim.

Många av de konflikter som i skönlitterär form finns i Yocoubians hus hittar man också här: beskrivningen av det korrumperade samhället, kvinnans svaga ställning och kraften i den islamistiska rörelsen. Intervjuer inte bara med folk på gatan utan också med t.ex. representant för Islamistiska Brödraskapet respektive Egyptens turistminister gör det hela omväxlande.

Och så skriver författarna så bra! Närmast kärleksfullt beskrivs t.ex. Gamla stan i Kairo, "Mafouzland", kvarteren där 1988 års nobelpristagare Naguib Mahfouz´ Kairotrilogi utspelar sig. Mafouz? Måste snarast in i butiken! Och läsas!

En helt annan åsikt om den här boken har Ola Wihlke i Dalarnas Tidningar!

Inga kommentarer: