lördag 8 november 2008

Lästips Vietnam

Har fått ett jättefint tips på en bok om Vietnam: Graham Greenes The Quiet American:

"30 år efter Vietnamkrigets slut åkte jag och min man på en konst- och militärhistorisk resa med Pelle Mohlin Travel. Vi skulle resa från fransk kolonialtid till Vietnamkrigets slut; från Hanoi och Dien Bin Phu, där fransmännen fick stryk, till Saigon och Mekongdeltat. Och inför resan rekommenderades alla att läsa Graham Greenes The Quiet American.

Visserligen ser Saigon (eller Ho Chi Mihn City som kommunistpamparna envist vill kalla det) inte ut som på Graham Greenes dagar. Bilarna och mopparna blir allt fler och de unga trängs på sina moppar, gärna två, tre eller fler på en och samma, och kör hela nätterna igenom. Helst pratandes i mobiltelefon hela tiden och alla tjejer med munskydd. På något sätt skulle man kunna tro att Greenes bok är avlägsen. Ändå satt vi på hotell Continental och fick en känsla för det han skrev. ”The dice rattled on the tables where the French were playing Quatre Cent Vingt-et-un and the girls in the white silk trousers bicycled home down the rue Catinat.”

Något som däremot kan upplevas är Greenes beskrivning av caodaismen. På hemväg från Mekongdeltat stannade vi till vid en Cao Dai-kyrka. Cao dai är en synkretisk rörelse som grundades på 1910-talet av en tjänsteman i franska kolonialförvaltningen. I rörelsen blandas det friskt med olika religioner och filosofer – fransk spiritism, konfucianism, daoism, buddhism, kristendom. Greene beskriver ett innertak i en kyrka så här: ”Christ and Budda looking down from the roof of the Cathedral on a Walt Disney fantasia of the East, dragons and snakes in technicoulor.” Och det var precis så som det var. En klatchig pastellig ikoniserad uppradning av profeter som Jesus, Buddha, Konfusius, Victor Hugo och Jeanne d’Arc. Och när jag friskade upp minnet med min Lonely Planet visar det sig att Cao Dai-isterna även ser Moses, Shakespeare och Mohammed som sina profeter.

Läs denna bok oavsett om ni reser till Vietnam eller inte. Boken är högaktuell eftersom den tar upp brytningen mellan fransk och amerikansk närvaro i landet. Högaktuell därför att den visar på den amerikanska klantigheten och historielösheten när de klampar in i ett nytt land.

Lena B. "

Boken kommer inom kort att finnas på http://www.agnesilund.se/. Under tiden kan du läsa om boken här.
agnes

Inga kommentarer: